Wie zijn wij

We zijn een groep jachthonden liefhebbers die de natuurlijke aanleg van onze jachthonden verder willen uitwerken. Zo willen we ze laten opgroeien tot goede allround jachthonden. Om dat te kunnen verwezenlijken, is ieder van ons intens bezig met zijn viervoeters:  opvoeden, trainen, inoefenen en blijven herhalen. De enige manier om hun jachtinstinct verder uit te diepen.  

Ontstaan

Net zoals vele andere baasjes van jachthonden voelden we ons geregeld in de kou staan. Hondenscholen zijn namelijk vaak gericht op gehoorzaamheid en te weinig op alle andere specifieke aspecten van jachthonden. 

Na vele jaren intensief met onze eigen honden te zijn bezig geweest, hebben we in 2013 besloten om zelf aan de slag te gaan. Zo zijn we gekomen tot het oprichten van de
“vzw Jachthondenvereniging”. 

Al generaties lang zetten we onze eigen honden in op de praktische jacht en ervaren we hoe je hond een leuke jachtpartner kan worden. Uiteraard ging dit gepaard met veel moeilijkheden, maar die maakte onze kennis alleen maar breder. Die opgedane  knowhow willen we dan ook graag delen. Niet alleen de praktische jacht maar ook jachtwedstrijden en tentoonstellingen horen tot de activiteiten die we met onze jachthonden doen.

VZW Jachthondenvereniging

Zoals al uit onze naam blijkt, zijn we een jachthondenvereniging en geen rasvereniging. Zo werken we bijvoorbeeld niet met een fokreglement en zijn er meer dan 1één ras welkom in onze vereniging. Vandaag verwelkomen we bij onze leden, eigenaars van onder andere de Cocker Spaniel, Vizsla, Weimaraner, Griffon Korthals, Epagneul Breton, labrador retriever, Grote Munsterlander, Duitse Staande, Heidewachtel, Pointer, Engelse setter, enz. 

Het aan de slag gaan met deze verschillende rassen en het inschakelen van gespecialiseerde instructeurs, leverde ons een breed inzicht in het gedrag van jachthonden en hun specifieke werkwijze. De daaruit volgende successen op gebied van het veldwerk, de africhting en tentoonstellingen lieten dan ook niet lang op zich wachten. 

Doel

Het doel van de “vzw Jachthondenvereniging” is de jachthond in stand te houden en wanneer mogelijk zelfs te verbeteren door mensen goed te informeren en begeleiden.

Dit doen we via cursussen rond africhting (werk na het schot) en workshops rond de verschillende activiteiten die we met onze jachthonden kunnen doen.

 Die workshops behandelen onderwerpen zoals veldwerk (werk voor het schot), zweetwerk (nazoek), speurwerk (reddingswerk), waterwerk (apport in en uit het water), verzorging, EHBO.

Rond tentoonstellingen of “Shows” houden we een initiatiedag waarbij we de pluspunten van onze honden in de verf leren zetten. Jachthonden hebben vaak een gracieuze uitstraling en moeten correct gebouwd zijn om hun werk goed te kunnen uitvoeren.   

Ook organiseren we verschillende Verenigingsactiviteiten waarbij ieder van u uitgebreid de kans heeft ervaringen uit te wisselen met andere leden (groepswandelingen, beurzen, informele activiteiten, …) 

Jachtopleiding

Uiteraard is het geen verplichting om met je beste vriend de praktische jacht in te gaan. Maar een jachtopleiding zal ongetwijfeld het instinct van je hond ten goede komen, wat uiteindelijk leidt tot een betere verstandhouding tussen baas en hond.  En ook al hou je je viervoeter als gezelschapsmaatje, hij zal deze afleiding zeker appreciëren zodat hij thuis zijn rust weet te vinden.

Tot binnenkort, en veel plezier op onze website!